Wie ben ik............ Wie ben jij? 


Op de vraag wie ben jij? Krijg je vaak antwoorden als: "ik ben Nancy" of "ik ben coach" of "ik ben moeder" maar zegt dat iets over wie ik werkelijk ben?  Ik ben: moeder, dochter, partner, zus, schoonzus, bonusmoeder, bonus-oma, nicht, ex-partner, coach, hypnotherapeut, trainer, eigenaar, vriendin, buurvrouw, collega, medewerker, student, buurvrouw, klant, gast, Nederlander, Europeaan, inwoner, en zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Dat zijn allemaal delen in mij, allemaal rollen die ik vervul en bij iedere rol horen bepaalde kenmerken, verantwoordelijkheden en kwaliteiten maar ben ik dat? Is dat mijn identiteit??? 

Heel veel mensen kunnen zich volledig identificeren met een bepaalde rol…. Ik ken moeders die leven voor hun kinderen, ik ken workaholics die 80 uur per week werken, topsporters die leven voor hun sport en de meeste zijn daar heel gelukkig mee! En daar is niks mis mee. 

Maar ik ken ook de verhalen van het lege nest syndroom, moeders die volledig onthand zijn als de kinderen zelfstandig zijn gaan wonen. Mensen die in een depressie raken na het verliezen van hun baan, of het zwarte gat na het stoppen met de topsport carrière enz. enz. 

En dat heeft er vaak mee te maken dat iemand zich volledig heeft geïdentificeerd met een bepaalde rol die hij/zij heeft vervuld. En als die rol er dan niet meer is zoals we gewent waren dan kan het zijn dat je je verdwaald voelt, het gevoel van "doe ik er nog wel toe"? En het antwoord op de vraag "wie ben jij" kan dan heel ingewikkeld worden. 

Steeds meer mensen gaan op zoek naar hun eigen identiteit en authenticiteit…. Wie ben ik, wat wil ik, wat is echt belangrijk voor mij en als je daarbij alle rollen weg laat (en dus geen rekening hoeft te houden met anderen) dan kom je dichter bij jezelf....... Maar hoe moeilijk is dat! Want dat kan voelen als arrogant of egoïstisch maar is dat ook zo? Of is het zorgen voor jezelf en je eigen geluk. En geef je daarmee anderen de mogelijkheid om ook te onderzoeken wie zij zijn en waar zij gelukkig van worden. Bij steeds meer mensen groeit de behoefte naar authenticiteit, maar er is ook vaak de angst om mensen te verliezen, we zijn sociale wezens met behoefte aan verbinding. En het is de angst om verbinding te verliezen die het pad naar authenticiteit in de weg kan staan.

Terwijl ik inmiddels uit ervaring kan zeggen dat authenticiteit en verbinding heel goed samen kunnen gaan. En soms raak je in de groei naar worden wie je werkelijk bent mensen kwijt........... jij of de ander kiest dan een andere weg maar er komen ook altijd weer nieuwe mensen bij. De metafoor van je leven als trein, die reist en waar bij sommige stations mensen uit stappen maar dat er ook altijd weer nieuwe mensen in jouw trein stappen en dat er gelukkig ook mensen zijn die je hele leven in "jouw" trein blijven zitten is daar een mooi voorbeeld van. 

Dus lieve lezers, ik nodig jullie uit om te kijken naar alle rollen die jij vervult, en hoeveel identiteit jij daaraan hebt gekoppeld…. die bewustwording...... om vervolgens te onderzoeken: wie ben ik, zonder al mijn rollen............ en wat is voor mij echt belangrijk? 

Wetend dat jij helemaal goed bent zoals je bent! 

Mocht je ondersteuning willen bij het zoeken naar wie jij werkelijk bent, mag je altijd contact met mij opnemen voor meer informatie. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel/app naar 06-30165150)

Veel liefs Nancy